kke_volos
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

KKE: Μνημείο υποταγής της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των βιομηχάνων του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Μνημείο εμπαιγμού, κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και οσφυοκαμψίας στις απαιτήσεις ΔΝΤ – ΕΕ – Βιομηχάνων αποτελεί και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που πήγε να «περάσει νύχτα» τον περασμένο Δεκέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που επανακατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο που είναι υπό ψήφιση.

Τα στελέχη της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δήθεν αποτελεί  «διάταξη που δεν καταργεί ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας» επειδή «Η εφαρμογή της είναι μικρής έκτασης» συντάσσονται, εντελώς ξεδιάντροπά,  με το «Υπουργείο ΔΝΤ – ΕΕ – εργοδοσίας» (Βλ. Εργασίας) της κυβέρνησης. Βάζουν και τοπικά το χεράκι τους για να υπηρετήσουν τη νέα παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων, που επιβάλλει νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς ορίζεται ότι για τη λήψη απεργιακής απόφασης απαιτείται Γενική Συνέλευση με απαρτία το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) έως το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) που απαιτούνταν μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση, κατ΄ εντολή του ΣΕΒ και της Ε.Ε., με τη συμφωνία της ΝΔ, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να προκηρύξει απεργία. Η στάση τους, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή εξυπηρετεί την απαίτηση του κεφαλαίου να προσθέσει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, δίπλα στα τόσα άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τα οποία ήδη 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές ή και τα δύο.

Η στάση και της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της νέας αντεργατικής ανατροπής είναι προκλητικότατη και καθόλου τυχαία. Το χτύπημα εστιάζει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης: Μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, αλλά και στο επίπεδο του κλάδου.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, των οποίων η κυβέρνηση θυσιάζει τα δικαιώματά τους στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που βάζει εμπόδια στην οργανωμένη πάλη τους, να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μπορούν και είναι δίκαιο να αγωνίζονται για να καρπώνονται τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν. Τους καλεί να πάρουν μέρος δυναμικά στις κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί και προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες από τα ταξικά σωματεία (Απεργιακή Συγκέντρωση, Παρασκευή 12/1, ώρα 6:00 μ.μ., Πλατεία Πανεπιστημίου), ενάντια και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στα προϋπάρχοντα των αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των μνημονίων της Ε.Ε., από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στην χώρα μας παρατηρείται πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση στο θέμα που αφορά τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας από τα εργατοϋπαλληλικά συνδικάτα.

Με το νέο νομοσχέδιο, η πραγματικότητα είναι η εξής: σε ότι αφορά την κήρυξη απεργιών από τις κλαδικές ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ,  και τα τριτοβάθμια συνδικάτα (ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ), δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Οι απεργίες, όπως και οι στάσεις εργασίας που προκηρύσσουν, αποφασίζονται με τον τρόπο που  ίσχυε μέχρι τώρα.

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει επίσης και στην  κήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν πανελλαδική εμβέλεια ή καλύπτουν ευρύτερες γεωγραφικές περιφέρειες.

Αλλαγή υπάρχει μόνο στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία τοπικού χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα, για να γίνει συνέλευση για την λήψη απόφασης για απεργία χρειαζόταν η συμμετοχή του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Με τις νέες διατάξεις απαιτείται η συμμετοχή του ½ των  οικονομικά τακτοποιημένων μελών τα οποία μπορούν με απλή πλειοψηφία να κηρύξουν απεργία.

Προφανώς η διάταξη αυτή αποτελεί παραχώρηση στις απαιτήσεις των θεσμών οι οποίοι στην αρχή της διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Εργασίας ζητούσαν την θεσμοθέτηση των παρακάτω:

Θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ), την επί τα χείρω αλλαγή στο χρόνο προειδοποίησης για την κήρυξη της απεργίας, την θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών αλλά και την συρρίκνωση του χρόνου των συνδικαλιστικών αδειών.

Όλα τα παραπάνω αποκρούστηκαν.

Συμπερασματικά, η διάταξη δεν καταργεί ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η εφαρμογή της είναι μικρής έκτασης.  Με αυτή την περιορισμένη αλλαγή κλείνει οριστικά το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι στο σχετικό νομοσχέδιο περιέχονται μια σειρά από διατάξεις που ανταποκρίνονται θετικά σε αιτήματα του εργατικού κινήματος, όπως η  διάταξη που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα των πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.

Αυτή είναι η αλήθεια, και οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι προϊόν είτε        καλοπροαίρετης σύγχυσης, είτε κακοπροαίρετης παραπληροφόρησης.