pessos1
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μετακινήθηκε ο πεσσός στις Αλυκές. Άνοιξε ο δρόμος στα «Δόντια» (εικόνες-video)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις Ν. Παγασές η απόσπαση του ανατολικού πεσσού του Ρωμαϊκού υδραγωγείου από το σημείο πάνω στην οδό Βόλου – Μικροθηβών και η μεταφορά – τοποθέτησή του σε παρακείμενη έκταση όπου είχε δημιουργηθεί χώρος υποδοχής.

pessos_dontia_volos

Το συνολικό έργο κόστισε περίπου 60.000 ευρώ και ο πεσσός, αφού απομακρύνθηκαν δίκτυα κοινής ωφέλειας και έγινε εκσκαφή μέχρι το υπόστρωμα της θεμελίωσης, αποκόπηκε από το έδαφος με σφήνες και κοιλοδοκούς, όπως περίπου μια εξαγωγή δοντιού, ανελκύθηκε από ισχυρό γερανό και μετακινήθηκε στη νέα «φωλιά» του.

Ο κ. Απ. Αντωνόπουλος, επικεφαλής της ομάδας της εταιρίας SLM services, ειδικών τεχνικών έργων με εξειδίκευση στις αποσπάσεις και μετακινήσεις κτιρίων και ογκωδών αντικειμένων, αρχαιολογικών ευρημάτων και κατασκευών, τόνισε ότι κυρίαρχο μέλημα ήταν η διασφάλιση του μνημείου και η ασφαλής απόσπαση και μεταφορά του στο νέο χώρο.

pessos_dontia

«Έχει κατασκευαστεί νάρθηκας απόσπασης από μεταλλικούς κοιλοδοκούς. Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι αρκετά ψηλή, γύρω στα 5,5 μέτρα με το κέντρο βάρους ψηλά και πήραμε όλα τα μέτρα για να εξαλείψουμε κίνδυνο ανατροπής», ανέφερε  ο κ. Αντωνόπουλος ο οποίος συντόνισε την επιχείριση.

Γύρω στη μία το μεσημέρι η παρέμβαση είχε ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα και ο πεσσός, ατόφιος όπως είχε κατασκευαστεί, από το θεμέλιό του μέχρι τον υψηλότερο σημείο, «φυτεύτηκε» παράλληλα στον 20ο πεσσό.

Ο λάκκος που απέμεινε από την απόσπαση του πεσσού, θα επιχωματωθεί και στη συνέχεια θα ασφαλτοστρωθεί, ώστε η οδός στο σημείο να αποκτήσει κανονικό εύρος ενώ θα καθαριστούν και θα φωτιστούν όλοι οι πεσσοί.

Για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια έκανε λόγο ο ασκών καθήκοντα Δημάρχου Βόλου κ. Αθανάσιος Θεοδώρου τονίζοντας πως «σήμερα υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι μια πανηγυρική ημέρα αλλά κατά την δική μου άποψη δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Σήμερα γίνεται το αυτονόητο. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα και θα είχε ολοκληρωθεί πιο σύντομα αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες με την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία που υποστήκαμε από τις υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι άδικα, κατά την γνώμη μου, είχαν σταματήσει για περίπου έναν χρόνο αυτό το έργο, το οποίο είναι ένα έργο σημαντικό. Έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές στο συγκεκριμένο σημείο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι σήμερα γιατί γίνεται αυτό που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασσών Κώστας Βιδανόπουλος δήλωσε «είναι μια ιστορική στιγμή για την οποία αγωνίστηκαν βουλευτές και υπουργοί από το 1985 οι οποίοι απλώς έμειναν στην θεωρία με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να έχει θρηνήσει πάρα πολλά θύματα, πέντε νεκρούς και άλλοι πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια. Την μεγάλη ευθύνη όμως και ταλαιπωρία για να γίνει αυτό το έργο, και το λέω ευθαρσώς και σας κοιτώ στα μάτια, την έχει ο Δήμος Βόλου. Αν δεν υπήρχε η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Μπέο και όλους τους συνεργάτες του ο πεσσός θα ήταν εδώ για άλλα 100 χρόνια. Το μόνο που εμείς θα παρακαλέσουμε την δημοτική αρχή θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η διαμόρφωση του χώρου».
Ο κ. Βιδανόπουλος αναφέρθηκε και στον δυτικό πεσσό εκφράζοντας ουσιαστικά την σιγουριά του πως με την βοήθεια της δημοτικής αρχής και της αρχαιολογίας σύντομα θα μετακινηθεί και αυτός ενώ τόνισε πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα η τροχαία, παρά τις παρεμβάσεις – αιτιάσεις του Συλλόγου, ήταν απούσα καθώς «εάν δεν υπήρχαν οι υπάλληλοι του Δήμου ίσως να θρηνούσαμε και θύματα».
pessos_dontia_volos1

pessos_dontia_volos2

pessos_dontia_volos3

pessos_dontia_volos4

pessos_dontia_volos5

pessos_dontia_volos6

pessos_dontia_volos7

pessos_dontia_volos8

pessos_dontia_volos9

pessos_dontia_volos10

pessos_dontia_volos11

pessos_dontia_volos12