PREVEZANOS
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στη Σκιάθο, μοναδικό δήμο σε όλη τη χώρα, το «έξυπνο νερό» (εικόνες)

Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που στοχεύει στην αποδοτική χρήση του νερού, θα απολαμβάνει η Σκιάθος με τη χρήση ψηφιακών συστημάτων και ανάλογων εφαρμογών που παρουσιάστηκαν στην καταληκτική διημερίδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος ISS – EWATUS.

Στη διήμερη καταληκτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ISS-EWATUS για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων που πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους του Skiathos Palace Hotel, παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προγράμματος, με επίκεντρο την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων και την σωστή χρήση του νερού, «έξυπνο νερό».

PREVEZANOS22

Στην έναρξη της διημερίδας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου, Δήμαρχος του νησιού κ. Δημ. Πρεβεζάνος, καλωσορίζοντας τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του προγράμματους για τη Σκιάθο, τονίζοντας πως για τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΣ, η κάλυψη των αυξανόμενων υδροδοτικών αναγκών με ποιοτικό νερό, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με τον περιορισμό των απωλειών και η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ορθολογικής διαχείρισης του νερού, αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.

AGORASTOS SKIATHOS

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, αναφερόμενος στο έργο   αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Σκιάθου που υλοποιείται από την Περιφέρεια αλλά και σε άλλα έργα που αφορούν την επάρκεια και ασφάλεια του πόσιμου νερού στη Σκιάθο. Τόνισε πως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, υλοποιήθηκαν ή εξελίσσονται 300 περίπου έργα ύδρευσης και πως στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, είναι η αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για νέα δίκτυα, αντικαταστήσεις κ.α. προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

PROEDROS EDEYA

Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκη.

VIOLETAS2

Ο Αντιπρόεεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης ύδρευσης – αποχέτευσης Σκιάθου κ. Λευτ. Βιολέττας, παρουσίασε στη συνέχεια το προφίλ της ΔΕΥΑΣ και οικονομικά αποτελέσματα της πολιτικής που απέφερε για πρώτη χρονιά μετά από έξι χρόνια κέρδη 106.000 ευρώ και τη δυνατότητα μείωσης κατά 2,5% του τιμολογίου νερού στη Σκιάθο.

LASPIDOU

SARIS

Ειδικότερες αναφορές στο πρόγραμμα έγιναν από την κα Χρυσή Λασπίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «Παρουσίαση της περίπτωσης μελέτης της Σκιάθου» και τον κ. Ιωάν. Σαρρή, Διευθυντή Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου «Η Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου μετά το ISS-EWATUS».

Όπως τονίστηκε στη διημερίδα, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά σε διάφορες οικίες ψηφιακοί αυτοματισμοί προκειμένου να ρυθμίζεται η ροή του δικτύου με αυτορυθμιζόμενο σύστημα το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο και προσαρμόζει την πίεση του δικτύου ανάλογα με τις ανάγκες υδροδότησης την αντίστοιχη ώρα.

SYNEDRIO SKIATHOS
Συγκεκριμένα, χάρη στο νέο ψηφιακό εξοπλισμό,  η λειτουργία όλων των τεχνικών υποδομών γίνονται πλέον ψηφιακά, από τον υπολογιστή που είναι εγκαταστημένος στο κέντρο ελέγχου. Επίσης έχουν εγκατασταθεί ψηφιακά συστήματα στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις και σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει βλάβη στα αντλιοστάσια ή οπουδήποτε αλλού, ειδοποιούνται αμέσως οι τεχνικοί με sms που στέλνεται απευθείας στα κινητά τους. Το σύστημα με τις εφαρμογές του, σε πλήρη ανάπτυξη στο νέο δίκτυο ύδρευσης, θα αντιμετωπίσουν ριζικά και το πρόβλημα τνω διαρροών που σήμερα αγγίζει το 50% του παραγόμενου νερού.

PREVEZANOS 2

Κύριος στόχος του προγράμματος ISS – EWATUS είναι η προστασία του νερού με χρήση των εργαλείων που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, η αύξηση της επίγνωσης του καταναλωτή του νερού, η αλλαγή της συμπεριφοράς του καταναλωτή όσον αφορά στην υπερκατανάλωση νερού και τέλος η δημιουργία νέων προτύπων κατανάλωσης νερού τόσο σε δημοτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοικοκυριού.

SYNEDRIO SKIATHOS2
Το πρόγραμμα με τα αρχικά ISS – EWATUS (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης της Αποδοτικής Χρήσης Νερού και της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων) ξεκίνησε το 2014. Το Πανεπιστήμιο της Silesia είναι ο συντονιστής του έργου. Οι εταίροι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικά ερευνητικά κέντρα κι επιχειρήσεις πέντε ευρωπαϊκών χωρών: Πολωνία – Πανεπιστήμιο της Silesia (US), Ινστιτούτο για την Οικολογία των Βιομηχανικών Περιοχών (IETU), Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης της Sosnowiec (RPWiK), Ηνωμένο Βασίλειο – Πανεπιστήμιο Loughborough (LU), Πανεπιστήμιο Brunel (BU), Ισπανία – Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide (UPO), Ελλάδα – Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ – CERTH), ΔΕΥΑ Σκιάθου, DOTSOFT S.A. (DS), Ολλανδία – VU Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (VU)

skiathos syne

agor skathos

VIOLETAS

ΑΝΤ.ΦΩΚΙΔΗΣ