xeirotera-ta-ekane-o-samaras--gia-tin-apousia-tou-apo-ti-bouli.w_l
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειρότερα τα έκανε ο Σαμαράς: Προσωπικοί οι λόγοι της απουσίας μου…

Επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο Αντώνης Σαμαράς, ότι ο λόγος της απουσίας του από τη Βουλή- όπου δεν ψήφισε την τροπολογία για το ποδόσφαιρο- ήταν πολιτικός, επικαλούμενος, αν και η υπόθεση έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις “προσωπικούς λόγους”…

Σημειώνεται οτι ο πρώην πρωθυπουργός δεν προσήλθε στην ψηφοφορία για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, αν και η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στους βουλευτές οτι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ονομαστική ψηφοφορία και δεν θα ανεχθεί ούτε φυσικά την καταψήφισή της, ούτε καν την απουσία των βουλευτών. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο ένας εκ των δύο βουλευτών που απουσίαζαν, με τον κ. Βαγιωνά όμως να στέλνει επιστολή και να δηλώνει αδυναμία να παραβρεθεί. Και να συμπληρώνει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε το νομοσχέδιο…

Ο κ. Σαμαράς δεν έστειλε επιστολή, ενώ με μια διαρροή της τελευταίας στιγμής, κι ενώ η υπόθεση είχε πάρει ήδη διαστάσεις, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε μαζί του και του είπε ότι οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί

Η απουσία δεν ήταν τυχαία

Είναι προφανές ότι η απουσία του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία. Προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιήσει κανέναν, ούτε το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε τους επιτελείς της ΝΔ στη Βουλή και από το γεγονός ότι δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να στείλει επιστολική ψήφο. Ηθελε προφανώς να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Οτι η απουσία Σαμαρά δεν ήταν τυχαία προκύπτει όμως και από τις αστείες δικαιολογίες που έδιναν οι συνεργάτες του αρχικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τον υπεύθυνο τύπου να δηλώνει ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Σαμαρά και δεν γνωρίζει να δώσει μια απάντηση…

Οτι ο κ. Σαμαράς ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Κυριάκο Μητστοάκη προκύπτει και από το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή σε μια κρίσιμη ψηφοφορία, αφού ο κ. Σαμαράς έλειπε και από την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Στην ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζεται είχε επικαλεστεί ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποτίθεται δεν μπορούσε να αναβληθεί.

Σήμερα, όπως σημείωναν και οι συνεργάτες του, δεν υπάρχει θέμα απουσίας του κ. Σαμαρά αφού έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, ενώ διαψεύδεται ότι είναι αρρωστος με γρίπη όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά.

Οι ερμηνείες

Οι αρχικές ερμηνείες για την απουσία του Αντώνη Σαμαρά- τουλάχιστον από την ψηφοφορία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου- την απέδιδαν στην ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού για το γεγονός οτι δεν επελέγη εκείνος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νεώτερες εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για ευρύτερο θέμα και προσθέτουν στην εξίσωση “μυστήριο Σαμαρά” και την διαφωνία που έχει εκφράσει ο κ. Σαμαράς, έστω και με προσεκτικό τρόπο, για τα εθνικά θέματα. Πηγές της ΝΔ δηλαδή αποδίδουν την ηχηρή απουσία του Αντώνη Σαμαρά και στις δύο ψηφοφορίες, από την ενόχλησή του για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει την προσφυγή στη Χάγη. Σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά που δεν έκρυψε την διαφωνία του σε τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο κ. Σαμαράς είχε πει τότε για την προσφυγή στη Χάγη: “Οταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα “δικά μας”, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Οταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο… Δεν πρέπει να φερόμαστε ως “αναλυτές” μιας κατάστασης, αλλά ως πολιτικοί που κρατάμε στα χέρια μας τη μοίρα της χώρας μας…”

Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Προς το παρών η ηγεσία της ΝΔ δεν δίνει τροφή στην υπόθεση αφού δεν θέλει να τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση η απουσία έδωσε την αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση να ρίξει τα καρφιά της:

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία-παρωδία για το ποδόσφαιρο θα διαγραφεί από τη ΝΔ. Προσπάθησε να μαζέψει τους βουλευτές του και να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διασυρμό, αλλά τελικά τα έκανε χειρότερα: Αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κύριος Σαμαράς. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες».

thetoc.gr