fwtia-sti-mesi-anatoli-bazei-o-tramp-gia-tin-ierousalim.w_l
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στη Μ. Ανατολή βάζει η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή βάζει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση των σχεδίων του την Τετάρτη, αψηφώντας το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να διακυβεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η κίνηση είναι πιθανόν να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην περιοχή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times, ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι η μεταφορά της πρεσβείας συνιστά μια κίνηση αναγνώρισης ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί την de facto πρωτεύουσα του Ισραήλ. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η μεταφορά της πρεσβείας θα πάρει χρόνια: «Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, δεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να λυθεί αγνοώντας την απλή αλήθεια ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί είναι η έδρα του νομοθετικού σώματος του Ισραήλ, το ανώτατου δικαστηρίου, του πρωθυπουργού και ως τέτοια συνιστά την πρωτεύουσα του Ισραήλ» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από το πιο ακανθώδη ζητήματα στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τραμπ δεν αναμένεται να θέσει χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά της πρεσβείας, ωστόσο και μόνο η γνωστοποίηση της είδησης έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο. Σημειώνεται ακόμη ότι η πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι το στάτους της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθοριστεί μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Ο πρόεδρος απλώς επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα, μια ιστορική και τρέχουσα πραγματικότητα» σημείωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ενημέρωσε τους ηγέτες της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας για την απόφασή του, με τους ηγέτες της Χαμάς και της Φατάχ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εφόσον προχωρήσει το σχέδιο. Από τη μεριά του το παλάτι της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Θέση για το θέμα εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία, με αξιωματούχο να σημειώνει ότι, αν πραγματοποιηθεί η μεταφορά της πρεσβείας, θα πρόκειται για πρόκληση προς όλους τους μουσουλμάνους και υπονόμευση της όποιας ειρηνευτικής προσπάθειας επιχειρήσουν να αναλάβουν στο μέλλον οι ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από τον Ερντογάν

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής. «Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους». Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπενθύμισε ότι επισήμανε στον Ντοναλντ Τραμπ την «ανησυχία» του ενόψει των ανακοινώσεών του σήμερα και κατόπιν σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

Μια τέτοια διευθέτηση θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους «να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος στο πλευρό του Ισραήλ με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Το να αδιαφορείτε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, των Παλαιστινίων και των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ το μόνο που θα κάνει είναι να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και να υπονομεύσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Αμπντάλα.

Εκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου 

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό. Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις. Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία» πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων πολλών μουσουλμανικών χωρών που συγκεντρώθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, νωρίτερα, είδε στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία», είπε. Εξάλλου, το Πακιστάν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αντίθετο αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν [σύμφωνα με μμε] οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ είναι το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ. Στο κείμενο του Πακιστάν δεν γίνεται καμία αναφορά στο Ισραήλ. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μια χώρα την οποία απαγορεύεται να επισκεφθούν οι πολίτες του. Ένα τέτοιο βήμα «που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» «θα αγνοούσε δεκαετίες συναίνεσης στο θέμα, θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πακιστανική κυβέρνηση, «αντίθετη αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να «απόσχουν» από κάθε ενέργεια προς αυτό τον σκοπό.

Συνεδρίαση του Συμβουλείου Ασφαλείας ζητά η Βολιβία 

Εν τω μεταξύ, η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση» που θα είναι «μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε σε δημοσιογράφος ο Βολιβιανός διπλωμάτης.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

«Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για μια απειλή όχι μόνο για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

thetoc.gr