suzitisi-politikwn-arxigwn-gia-ergasiaka-kai-oxi-mono.w_l
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας vs Mητσοτάκης: Σύγκρουση στη Βουλή για τα εργασιακά

Μπορεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά να έχει τον χαρακτήρα ενημέρωσης και σύμφωνα με το γράμμα του Κανονισμού του Κοινοβουλίου να μην διαρκέσει όσο μια προ ημερησίας συζήτηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπαράθεση θα είναι άτονη.

Αντίθετα τόσο τα εργασιακά όσο και τα θέματα επικαιρότητας αναμένεται να φέρουν Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε μετωπική σύγκρουση σε μια συζήτηση που όπως όλοι πιστεύουν θα περιλαμβάνει αναφορές και αιχμές εφ όλης της ύλης.

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας έχοντας μαζί του τα καλά νέα για την οικονομία με τελευταίο την απόδοση των 10ετών ομολόγων που για πρώτη φορά μειώθηκε κάτω από το 1%. Ο κ. Μητσοτάκης με αφετηρία την εξέλιξη αυτή θα επαναλάβει ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνδέσει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία  με τα εργασιακά θέματα καθώς και με το αναμενόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα μιλήσει για περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και καλύτερους μισθούς, ενώ θα προτάξει και τις επικείμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που μετά από μια δεκαετία όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν νέες μειώσεις σε συντάξεις, αλλά  αυξήσεις.

 Παράλληλα θα επικαλεστεί και τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θέλοντας να καταδείξει ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επιλογής των διεθνών αγορών και των επενδυτών.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τους αισιόδοξους τόνους του αρχηγού της κυβέρνησης. Θα αντιτείνει ότι το νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις σε εισφορές και μείωση εισοδήματος για εννέα στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Θα επιμείνει ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από το 2019 και τελικά οι όποιες αυξήσεις δίνονται σε λίγους και όχι σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για το 10ετές ομόλογο θα υποστηρίξει ότι δεν είναι προιόν της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, αλλά αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις ρυθμίσεις για ΛΑΡΚΟ και λοιπές προβληματικές επιχειρήσεις, ενώ θα ισχυριστεί ότι όποιες επενδύσεις δεν έχουν αντίκτυπο στους πολλούς και αδυνάτους, αλλά στους λίγους και ισχυρούς.

Δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει εκτενείς αναφορές και στο μεταναστευτικό με αφορμή τις αντιδράσεις των νησιωτών για την κατάσταση σε Σάμο, Μυτιλήνη και Χίο, αλλά και τους φόβους του Γερμανού ομοσπονδιακού Εσωτερικών Ζέεχοφερ για νέα αύξηση του αριθμού των αιτούντων ασύλου, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας μετά και τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Αθήνας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά όχι μόνο για τις θέσεις της απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά και γιατί θα είναι πρώτη της τοποθέτηση στη Βουλή μετά το καφέ του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Κώστα Γείτονα. Έτσι πολλοί είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν αν θα σκληρύνει τη στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ρίξεις τόνους απέναντι σε Αλέξη Τσίπρα.

Στην συζήτηση θα πάρουν μέρος και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

 Πηγή: thetoc.gr