KNE
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Το ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς», που ξεκίνησε τον Ιούλη στην Μαγνησία με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις γειτονιές του Βόλου και τα χωριά της Μαγνησίας φτάνει στο τέλος του με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πάρκο Ρήγα Φεραίου.

Καλούμε  να έρθουν στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ όλοι οι νέοι και οι νέες που μαζί τους συναντηθήκαμε στους αγώνες στο εργατικό αλλά και στο φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα. Που συζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές. Να έρθουν όσοι αγωνιούν, προβληματίζονται, ψάχνουν για διέξοδο από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, φασισμό. Όλοι, που μπορεί σήμερα να διστάζουν αλλά έχουν κάθε συμφέρον να ακούσουν, να μάθουν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για μια νέα, καλύτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ του καπιταλισμού που σαπίζει και του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού

Ειδικά φέτος, που το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να έρθει σε επαφή η νεολαία με αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ο αντικομμουνιστικός οχετός, η παραχάραξη της Ιστορίας, η θεωρία των «δύο άκρων, κομμουνισμού – φασισμού», δείχνουν πως ακόμα και σήμερα οι αστοί, τα επιτελεία και οι ενώσεις τους τρέμουν μπροστά στην προοπτική της πάλης για τη σοσιαλιστική κοινωνία, προβληματίζονται – όπως στην πρόσφατη αντικομμουνιστική «φιέστα» στην Εσθονία – για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτήν την προσπάθεια, ιδιαίτερα στους λαούς που έζησαν σοσιαλισμό. Αγωνιούν γιατί αυτή είναι η πραγματική ταξική διαχωριστική γραμμή. Από τη μία, ο καπιταλισμός που σαπίζει, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της ανεργίας, της ανασφάλειας για τη νεολαία και, από την άλλη, το πραγματικά νέο, που είναι η σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία. Αυτήν την προοπτική φοβούνται σήμερα και χτυπάνε απροκάλυπτα αλλά και συγκαλυμμένα το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και ειδικά την περίοδο που έγιναν τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας και την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ο σοβιετικός λαός τσάκισε το ναζισμό.

Η υπεράσπιση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, η ανάδειξη των επιτευγμάτων του δεν σημαίνει ότι «κλείνουμε τα μάτια» στα λάθη, στις μεγάλες αδυναμίες και ελλείψεις στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που οδήγησαν στην ανατροπή και το μεγάλο – έστω προσωρινά – πισωγύρισμα. Η κριτική ματιά, με την οποία βλέπουμε εμείς οι κομμουνιστές το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, δεν έχει καμία σχέση με το μηδενισμό, την άρνηση ή, πολύ περισσότερο, τον ανοιχτό ή συγκαλυμμένο αντικομμουνισμό της αστικής ιδεολογίας κάθε χρώματος και του οπορτουνισμού.

Οι αιτίες που γεννούν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού είναι εδώ

Να αποτελέσει το Φεστιβάλ «βήμα» για να γνωρίσει η νεολαία ότι το σύστημα που ζούμε σήμερα δεν είναι ούτε αιώνιο ούτε ανίκητο. Οτι υπήρξε πραγματικά μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με τους λαούς να παράγουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Τα τεράστια επιτεύγματα εκείνης της περιόδου στην ΕΣΣΔ δείχνουν πως με τις σύγχρονες δυνατότητες του 2017 θα μπορούσαν να ζήσουν σήμερα ο λαός και η νεολαία αν έφευγαν από τη μέση η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, το κέρδος ως κίνητρο της παραγωγής. Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη σε σύγκριση με το 1917, πραγματικά τα όνειρα και οι ελπίδες της νεολαίας για το μέλλον δεν μπορούν να χωρέσουν στα όρια των απαιτήσεων του κεφαλαίου, στην εκμετάλλευση, στους μισθούς των 500 ευρώ, στη ζωή – λάστιχο, στην ανασφάλεια κ.λπ. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζούμε στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Αυτές χρειάζεται να προτάξουμε και να διεκδικήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ή σπουδών.

«Παίρνουμε μέτρα» με δυνατό ΚΚΕ και ΚΝΕ, διεκδικώντας ζωή με σύγχρονα δικαιώματα

 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ευκαιρία για να συζητήσουμε τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο που υπάρχει για το λαό και τη νεολαία, να γνωρίσουν για το τι παλεύει το ΚΚΕ από πρώτο χέρι.

Το ΚΚΕ μελετά, ψάχνει και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς για το τι μπορεί να γίνει σήμερα. Διαμορφώνει, μέσα από τη μελέτη και την πείρα, την επαναστατική του στρατηγική, συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Οργανώνει την πάλη σήμερα, μαζί με τις δυνάμεις της ΚΝΕ, πρωτοστατεί για να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός στο κίνημα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, για να δυναμώσει το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα.

Η επίθεση των καπιταλιστών δυναμώνει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα και η ΕΕ προχωράνε ακάθεκτοι την αντιλαϊκή πολιτική θυσιάζοντας λαϊκά δικαιώματα στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης, εμπλέκουν τη χώρα μας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ θα είναι μία απάντηση σε όσους προσπαθούν να βάλουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο «γύψο», να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σημερινή κατάσταση που ζει η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα. Θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην ίδια την οργάνωση των αγώνων όλο το επόμενο διάστημα η αγωνιστική συνάντηση όσων δεν συμβιβάζονται με την εκμετάλλευση και την αδικία του σημερινού συστήματος.

Σας περιμένουμε όλους και όλες στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου.