DSC_8455
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Περιβαλλοντική διαχωρίζει τη θέση της από την Επιτροπή Αγώνα και συμμετέχει στη συγκέντρωση του Δήμου έξω από την ΑΓΕΤ

Διαφορετική στάση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καύσης τους από την ΑΓΕΤ, φαίνεται πως τηρεί η Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, μετά τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Η Επιτροπή Αγώνα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι υποκριτικό για την Δημοτική Αρχή να συγκεντρώνεται σήμερα έξω από την ΑΓΕΤ ζητώντας να σταματήσει η καύση δευτερογενών καυσίμων και πετ κοκ θεωρώντας ότι απειλούν την δημόσια υγεία και από την άλλη να επιμένει στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αυτών των καρκινογόνων καυσίμων στον ΧΥΤΑ Βόλου!

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τον κόσμο σε συνέλευση σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο ενώ η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία καλεί τους πολίτες στη μία το μεσημέρι έξω από την ΑΓΕΤ, στο «σόου» όπως χαρακτηρίστηκε και στο ΔΣ που ετοιμάζει αποπροσανατολιστικά η Δημοτική Αρχή.

Αναφέρουν οι δύο ανακοινώσεις:

Η Επιτροπή αγώνα

Νίκη του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών

Κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας πολιτών και φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου πήρε απόφαση ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDFSRF), πετ κοκ και άλλων δήθεν «εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών παλεύει εδώ και μήνες. Είναι προφανές ότι χωρίς τις προσπάθειες της Επιτροπής και κυρίως χωρίς τη μαζική αντίδραση του κόσμου αυτή η απόφαση δεν θα είχε ληφθεί.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να ανακαλέσει την προμελέτη για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, μια απόφαση που η Δημοτική Αρχή πήρε τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με αυτή την προμελέτη σκοπός της μονάδας είναι η «παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου». Πρόκειται για μια υποκριτική στάση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής την οποία καταγγέλλουμε, γιατί δεν μπορεί από τη μια να ζητάς να σταματήσει η καύση RDF-SRF και από την άλλη εσύ, ως Δημοτική Αρχή, να θέλεις να φτιάξεις εργοστάσιο που να μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο (SRF) το οποίο θα οδηγείται στη συνέχεια στην ΑΓΕΤ.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει ακόμη πιο δυνατά τον αγώνα της με στόχο 1) να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο 2) να μην προχωρήσει η δημιουργία εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου 3) να προχωρήσει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Επαναλαμβάνουμε ότι ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση σημαίνει: διαλογή στην πηγή (ξεχωριστοί κάδοι, πράσινα σημεία κοκ), ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες υπό δημόσια ιδιοκτησία. Με αυτή τη μέθοδο και μόνο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα των σκουπιδιών το οποίο θα μπορεί με ασφάλεια να θάβεται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Καλούμε όλους τους πολίτες στη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου στις 7:00μμ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.

Η Περιβαλλοντική

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους πολίτες του Βόλου να βρίσκονται σήμερα Τρίτη 13/3/2018 στη 1 το μεσημέρι έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ για να διαμαρτυρηθούμε για την καύση σκουπιδιών και πετ κωκ από τη βιομηχανία αυτή.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η ομάδα πλειοψηφίας, υπό τον επανελθόντα στο θώκο του Δημάρχου κ. Μπέο, παρά την πρωτόδικη καταδίκη του  σε τετραετή φυλάκιση για πλημμελήματα, έλαβε την εξής απόφαση:

  • Ζητάει να μην καίει η ΑΓΕΤ RDF, SRF και πετ κωκ.
  • Να έχει η Δημοτική Αρχή Βόλου τον ελεγκτικό μηχανισμό για τον έλεγχο του εργοστασίου.
  • Να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Βόλου εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται σκουπίδια, με τη διευκρίνιση ότι προσεχώς θα αποφασιστεί το τί ακριβώς θα παράγει!

Επίσης ο κ Μπέος πρότεινε την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μεταβεί στην Αθήνα και θα απαιτήσει από τον Υπουργό κ. Φάμελλο να αποσυρθούν όλες οι αποφάσεις που δίνουν το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ να καίει εναλλακτικά καύσιμα και ότι σήμερα στη 1 το μεσημέρι, η Δημοτική Αρχή Βόλου, θα κάνει συμβολικό αποκλεισμό του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό και 5 απορριμματοφόρα.

Από την αρχή της συζήτησης ήταν φανερό ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει ως βασικό σκοπό την κατασκευή του εργοστασίου, του οποίου ο  προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Για το σκοπό δε αυτό εμφανίστηκε διατεθειμένη να κάνει τις όποιες υποχωρήσεις, εμφανιζόμενη μάλιστα και αγωνιστική, αν και επί ένα χρόνο έλαμψε δια της απουσίας της από τους αγώνες φορέων και πολιτών. Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βόλου, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθεί η σημερινή ευκαιρία για να υπάρξει ακόμα μία διαμαρτυρία κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν.