KYZAGORAS-990x492
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και αναπάντητα υπομνήματα του Δήμου

Ερώτηση για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος.

Για τη συγκεκριμένη δομή δημόσιας Υγείας, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, είχε ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με κοινοποιήσεις στους βουλευτές Μαγνησίας την αποκατάσταση των φθορών στο κτίριο και τη στελέχωσή του, αιτήματα στα οποία δεν δόθηκε καμία λύση.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

Ζαγορά 29 Ιανουαρίου 2018

Άμεση παρέμβαση Ξανθού για το Κέντρο Υγείας ζητάει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και της 5ης ΥΠΕ ώστε να αντιμετωπιστούν ζημιές στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ζητάει με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στους βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος αναφέρεται σε ζημιές που έχει υποστεί το κτίριο του Κέντρου Υγείας και εγείρουν ερωτηματικά για την  ασφαλή λειτουργία του.

Αναφέρει στην επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, αν και βρίσκεται σε ορεινή μειονεκτική περιοχή, προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει στην παρούσα δημοσιονομική περίοδο, να υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Μοιραζόμαστε μαζί σας το ενδιαφέρον για τη λειτουργικότητα της δημόσιας δομής υγείας, η οποία καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στο Πήλιο με χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως δε την θερινή περίοδο.

Οι ανάγκες όμως σε τεχνικές παρεμβάσεις στο κτίριο του ΚΥ Ζαγοράς, όπως έχουν συσσωρευθεί και αποτυπώνονται και στις εκθέσεις των υπηρεσιών σας, υπερβαίνουν τη δυνατότητα – αρμοδιότητα κάθε ΟΤΑ να παρέμβει.

Η ένταξη των συγκεκριμένων εργασιών αποκατάστασης στο ΠΔΕ είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ καθώς οι εκτεταμένες βλάβες στο κτίριο, όχι μόνο δυσχεραίνουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών αλλά εγκυμονούν κινδύνους για προσωπικό και ασθενείς.

Κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου σας κατέγραψε λεπτομερώς, μετά από αυτοψία, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο με σημαντικότερα τις εκτεταμένες βλάβες στις στέγες, τις φθορές στα κουφώματα μονού υαλοστασίου ασύμβατα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις τοπικές συνθήκες, οξείδωση οπλισμών υποστυλωμάτων και αποσάθρωση τμημάτων της επικάλυψης τους, αστοχίες αρμών, ρηγμάτωση τοιχίου, υγρασίες και φθορές σε επιχρίσματα, τοπικά ρωγμές αποκόλλησης τοιχοποιιών και φέροντος οργανισμού κ.α.

Το κτίριο, το οποίο χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης, έχει άμεση ανάγκη εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται στην έκθεση αυτοψίας και πρέπει να εκτελεστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα καθώς η όποια καθυστέρηση θα επιδεινώσει την κατάσταση του κτιρίου και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του ως μονάδα υγείας.

Επίσης, όσο δεν αντιμετωπίζονται οι ζημιές, τόσο θα διευρύνονται με αντίκτυπο στο κόστος μελλοντικής επέμβασης.

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας στην αναβάθμιση των Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στον κοινωνικό χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας χωρίς αποκλεισμούς, σας ζητούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων, ώστε το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, επισκευασμένο και ενεργειακά αναβαθμισμένο, να ανταποκρίνεται στην θεσμική αποστολή του.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Παν. Κουτσάφτης

 

 

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

Ζαγορά  20 Οκτωβρίου 2018

 

Επίσπευση επισκευαστικών εργασιών στο Κέντρο Υγείας ζητά ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση των εγκεκριμένων με 175.000 ευρώ από το ΠΔΕ επισκευών στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ζητά ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Με παρεμβάσεις του στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης τόνισε την ανάγκη να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και οι εργασίες να ξεκινήσουν το συντομότερο ώστε τη χειμερινή περίοδο το Κέντρο Υγείας να μην αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μετά από προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και τη στήριξη του αιτήματος από την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, έγινε δυνατή η χρηματοδότηση του έργου «Επισκευαστικές εργασίες στις κτιριακές υποδομές, κατασκευή νέας στέγης και αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης» με 175.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Μέσα σε ένα δυσχερές δημοσιονομικό περιβάλλον, αναδείξαμε το πρόβλημα που αγγίζει χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες της περιοχής και το Υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε το αίτημά μας για εξασφάλιση πιστώσεων για την επισκευή του Κέντρου Υγείας.

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της μοναδικής δημόσιας δομής υγείας στην περιοχή και των καιρικών συνθηκών, ζητούμε επίσπευση διαδικασιών ώστε οι επισκευές να αρχίσουν το συντομότερο στο Κέντρο Υγείας. Να μην παρέλθει δηλαδή η χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο και να απαιτηθούν επιπλέον εργασίες», σχολίασε σχετικά ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης.

 

Η σημερινή ανακοίνωση Αλ. Μεϊκόπουλου

Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αλλά και τις άμεσες ανάγκες συνολικά των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ, που καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου, είναι κάτι παραπάνω από επείγον.  Το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση με μεγάλα τμήματα της στέγης να έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι χαλασμένα, ώστε το εσωτερικό του κτιρίου να είναι εκτεθειμένο το κρύο και τη βροχή.

Σημαντική είναι σύμφωνα με το Βουλευτή και η υποστελέχωσή του, καθώς δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά ούτε και οδοντίατρο, παρά το γεγονός ότι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής υπερβαίνει τους 5.000 κατοίκους. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέδειξε επίσης τα κτιριακά προβλήματα και τα ζητήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού, τονίζοντας πως η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε δρομολογήσει προσλήψεις για τα ΚΥ της Μαγνησίας, αλλά και  ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καλώντας το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα τόσο για την επείγουσα κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όσο και για τις άμεσες ανάγκες των συνολικά των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Επείγουσα αντιμετώπιση της τραγικής εικόνας του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και άμεσες ανάγκες των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σύσσωμη η τοπική κοινωνία, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου του Νομού Μαγνησίας δηλώνουν την «κραυγή αγωνίας» τους για το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ζαγοράς, που παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα.

Το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ είναι κάτι παραπάνω από επείγον καθώς το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση. Μεγάλα τμήματα της στέγης έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα είναι χαλασμένα με αποτέλεσμα το εσωτερικό του κτιρίου να μην προστατεύεται από το κρύο και τη βροχή.

Αποκορύφωμα όλων των ανωτέρω και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα ήταν το ΚΥ να πλημμυρίσει πριν από περίπου ένα μήνα, προκαλώντας σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Το ΚΥ Ζαγοράς που καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των κατοίκων ολόκληρου του Ανατολικού Πηλίου και η σημερινή του εικόνα όχι μόνο δεν αρμόζει σε μία δημόσια δομή υγείας, αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει δυσανάλογα την καθημερινότητα εργαζομένων και επισκεπτών ασθενών, κάνοντας επείγουσα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κτιριακού του προβλήματος.

Πέρα από την αναγκαιότητα αποκατάστασης των βλαβών του κτιρίου, το ΚΥ Ζαγοράς έχει άμεση ανάγκη και από προσωπικό, καθώς δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά ούτε και οδοντίατρο, παρά το γεγονός ότι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής είναι άνω των 5.000 κατοίκων. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.

Στην ίδια κατεύθυνση, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και κτιριακά προβλήματα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα 6 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Νομού Μαγνησίας, που μαζί με το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου (ΠΙ) καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της υπαίθρου, σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή, με απομακρυσμένες ορεινές, ημιορεινές, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Έτσι, όσον αφορά το ΚΥ Αλμυρού, επείγουσα είναι η ανάγκη πρόσληψης παιδιάτρου, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η πρόσληψη καρδιολόγου, γυναικολόγου και ορθοπεδικού. Ακόμα, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, είχε συμφωνήσει την ανακαίνιση του  ΚΥ, καθώς στεγάζεται σε ένα κτίριο άνω των 30 ετών, με προβλήματα στις υδραυλικές αλλά και τις υγειονομικές του εγκαταστάσεις. Ωστόσο, παρά τη παρέλευση έξι μηνών από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, καμία ενέργεια για τη δρομολόγηση της ανακαίνισης δεν έχει προχωρήσει.

Ανάγκες για παιδίατρο αλλά και για και για οδηγό ασθενοφόρου ΕΚΑΒ έχει και το ΚΥ Βελεστίνου. Με πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είχε προκηρυχθεί θέση παιδιάτρου από το Μάρτιο του 2019, ωστόσο με την ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η διαδικασία έχει «παγώσει».

Ακόμα, στο ΚΥ Βελεστίνου υπάρχει η υποδομή μικροβιολογικού και αιματολογικού εργαστηρίου, ωστόσο λείπει το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Η προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε συμφωνήσει στην αγορά των απαραίτητων αναλυτών αίματος για τη λειτουργία του αιμοτολογικού, ωστόσο ούτε αυτή η πρωτοβουλία έχει προχωρήσει ακόμα μετά την ανάληψη της νέας Διοίκησης.

Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό παρουσιάζουν και τα ΚΥ των Σποράδων. Συγκεκριμένα, το ΚΥ Σκιάθου απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη τουλάχιστον ενός μόνιμου γενικού ιατρού/παθολόγου, ενός οδηγού ασθενοφόρου, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναγκαία είναι η πρόσληψη μόνιμου γενικού ιατρού/παθολόγου και για το ΚΥ Σκοπέλου, καθώς αυτή τη στιγμή στο νησί δεν υπηρετεί μόνιμος ιατρός και οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται μόνο από επισκέπτη ιατρό. Ακόμη και το ΚΥ Σκοπέλου έχει ανάγκη από οδηγό ασθενοφόρου.

Ανάγκες για μόνιμο γενικό ιατρό/παθολόγο και οδηγό ασθενοφόρου έχει και το ΠΙ Αλοννήσου, ενώ απαραίτητη είναι και η προμήθεια καινούριου ασθενοφόρου, καθώς το παρόν είναι πολύ παλιό με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά προβλήματα στη χρήση του.

Επειδή, το κτιριακό πρόβλημα του ΚΥ Ζαγοράς είναι κάτι παραπάνω από επείγον και το κτίριο βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση.

Επειδή, πριν από περίπου ένα μήνα ως αποκορύφωμα όλων των κτιριακών ελλειμμάτων και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα το ΚΥ Ζαγοράς πλημμύρισε προκαλώντας σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Επειδή, η σημερινή κατάσταση στο ΚΥ Ζαγοράς δυσχεραίνει δυσανάλογα την καθημερινότητα εργαζομένων και επισκεπτών ασθενών, κάνοντας επείγουσα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κτιριακού του προβλήματος.

Επειδή, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και κτιριακά προβλήματα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα 6 Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου

Επειδή, τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας καλύπτουν το δύσκολο έργο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε μία γεωγραφικά δύσβατη περιοχή.

Επειδή, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την προηγούμενη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε δρομολογήσει προσλήψεις για τα ΚΥ της Μαγνησίας, αλλά και  ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Επειδή, όλες αυτές οι δρομολογούμενες ενέργειες έξι μήνες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και την ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν «παγώσει».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση στο ΚΥ Ζαγοράς και να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής και αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων του ΚΥ;
  2. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί το ΚΥ Ζαγοράς με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό;
  3. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθούν συνολικά τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση και επιδιόρθωση των κτιριακών προβλημάτων τους;
  4. Προτίθεται να προχωρήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας;
  5. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στηρίξει συνολικά τα ΚΥ και να ενισχύσει ποιοτικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος