ΑΣΦ
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργασιακό άγχος, παρενόχληση, εξουθένωση οι νέοι κίνδυνοι σε χώρους εργασίας. Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Αγριά

Γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου, αποτελεί πέρα από νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κα Ελένη Κολιοπούλου, η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας.

Τα παραπάνω, όπως και η προσαρμοστικότητα της επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση πολιτικών διαχείρισης όλων των νέων κινδύνων, όπως το εργασιακό άγχος, η επαγγελματική εξουθένωση, η παρενόχληση κ.α., όπως προσδιορίστηκαν από τη κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρο ΕΛΙΝΥΑΕ, επισημάνθηκαν σε προσυνεδριακή ενημερωτική εκδήλωση στην Αγριά (Valis) με θέμα: «Η Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία».

Η εσπερίδα εντάχθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», το οποίο διοργανώνεται από το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Αθήνα στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019 και όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, πριν την εκδήλωση η κα Μπαρδάνη, θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, με τη συμμετοχή 5.000 και πλέον πολιτών οι οποίοι έθεσαν διάφορα ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κα Ρένα Μπαρδάνη, τόνισε μεταξύ των άλλων: «… Ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης.

Σήμερα μιλάμε για εργασιακό άγχος, για επαγγελματική εξουθένωση, κίνδυνοι που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «αναδυόμενοι» που σιγά-σιγά εκτοπίζουν τους παραδοσιακούς που δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει λοιπόν και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να  ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων αυτών των κινδύνων. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μεγάλες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη χώρα μας.

Το μέλλον το βιώνουμε καθημερινά στο παρόν και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποίαν τρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Έτσι, οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ταχύτατες διαφορετικά θα μας ξεπεράσουν. Θα πρέπει να γίνουμε συνδιαμορφωτές του μέλλοντος, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με τρόπο ενεργητικό.

Στο συνέδριο μας «Με το βλέμμα στο μέλλον» στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα διερευνήσουμε όλες αυτές τις τάσεις, θα ανιχνεύσουμε τα προβλήματα θα προτείνουμε λύσεις και θα προβάλουμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος.»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κα Ελένη Κολιοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στα εξής:

«…Οι δεσμοί συνεργασίας του ΣΒΘΣΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ, είναι μακροχρόνιοι και δυνατοί. Υποστηρίξαμε από την αρχή την ίδρυσή του ΕΛΙΝΥΑΕ, ως πολύτιμο δημιούργημα των Κοινωνικών Εταίρων. Διεκδικήσαμε τη δημιουργία του Παραρτήματος με έδρα το Βόλο και Περιφέρεια εμβέλειας δράσης τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στόχος μας ήταν το Παράρτημα να ενταχθεί ενεργά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, και επιδιώξαμε αυτό να εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εργαλείο κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην ασφαλή και έγκυρη πληροφόρηση και επιμόρφωση τους για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε θέματα υγείας και ασφάλειας αναλαμβάνουν κοινές δράσεις και αυτό γιατί:

Είναι κοινό το ενδιαφέρον μας για την ελαχιστοποίηση εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα (εργατικά ατυχήματα ή και επαγγελματικές ασθένειες). Είναι κοινή η προσπάθεια μας για να ενσωματωθούν οι πολιτικές πρόληψης σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς μας Είναι κοινή η μέριμνα μας για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα υιοθέτησης και εφαρμογής κανόνων ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Όσον αφορά δε στις επιχειρήσεις θα ήθελα να τονίσω ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο και γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου».

Σε ερώτηση του MYVOLOS.NET για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θεσμού του τεχνικού ασφαλείας από καταρτισμένο προσωπικό των επιχειρήσεων και όχι από εξωτερικούς τεχνικούς ασφαλείας, η κα Κολιοπούλου τόνισε πως από τη στιγμή που προσδιορίζονται ευθύνες και υποχρεώσεις και τηρείται όλο το πλαίσιο, δεν υπάρχει διαφορά του τεχνικού ασφαλείας -in house από έναν εξωτερικό τεχνικό ασφαλείας.

Ανέφερε τέλος, πως τις περισσότερες δυσκολίες ανάπτυξης νοοτροπίας πρόληψης και εφαρμογής πολιτικών σε θέματα υγείας και ασφάλειας, φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και στην Κ. Ελλάδα.

– Στην φωτογραφία από αριστερά η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κα Ελένη Κολιοπούλου, η Διευθύντρια του Συνδέσμου κα Φρόσω Δαγλαρίδου και η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κα Ρένα Μπαρδάνη