GLEZOS
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επίτιμος διδάκτορας Παιδαγωγικών στο ΠΘ ο Μαν. Γλέζος. Ανακοινώθηκε γιατί δεν εκλήθη στην τελετή ο Δήμαρχος Βόλου

Στην αναγόρευση του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, προχώρησε σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του 96χρονου αγωνιστή της Δημοκρατίας τις αξίες ενός παιδαγωγού και τις ιδέες ενός ελεύθερου ανθρώπου που του αρέσει να μοιράζεται τη γνώση.

GLEZOS_EPITIMOS (11)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 30 ετών του ΠΘ και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης αναφέρθηκε στην πορεία του Ιδρύματος και τόνισε  “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  καθώς τα τριάντα χρόνια της ιστορίας του συνδέονται με την ιστορία ενός ανθρώπου όπως ο Μανώλης Γλέζος και τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στον τόπο”.

GLEZOS_EPITIMOS (16) GLEZOS_EPITIMOS (17)

GLEZOS_EPITIMOS (2)

Ο Πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε., Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παν. Πολίτης μιλώντας όπως είπε ο ίδιος από καρδιάς, καλωσόρισε τον υψηλό προσκεκλημένο, «τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο, όπως ανέφερε και συνέχισε: Σήμερα στο αμφιθέατρο έχουν έλθει να σε καλωσορίσουν άνθρωποι από όλη τη Θεσσαλία, αυτή του Κιλελέρ αλλά και του σήμερα με τα πολλά προβλήματα.

Εδώ είναι ο Βόλος των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων, όχι όμως και του δημάρχου που δεν κλήθηκε γιατί δεν συνάδει με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη.

Σε καλωσορίζει το Π.Θ. που μεγαλώνει αλλά δεν βρίσκει λύση για τις καθαρίστριες. Εσένα τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, όπως σε αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ που σηματοδότησες την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή κατεβάζοντας τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Σε ευχαριστούμε που αποδέχθηκες να γίνει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματός μας”.

GLEZOS_EPITIMOS (18)Στη διαδρομή του Μ. Γλέζου αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Μαρία Παπαρούση τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή και οι εκπαιδευτικοί να διαθέτουν κοινωνική συνείδηση για την προαγωγή ιδεών και πρακτικών για την προστασία κάθε διαφορετικότητας.»

Ακολούθησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης του Τμήματος και το ψήφισμα που εξέδωσαν για την αναγόρευση του Μαν. Γλέζου.

GLEZOS_EPITIMOS (5)Στη συνέχεια ο τιμώμενος ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του, υποκλίθηκε στο κοινό και ανέφερε: «Αποδέχομαι την τιμή που μου γίνεται διότι: δεν την επιζήτησα, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα. Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική.

GLEZOS_EPITIMOS (10)

GLEZOS_EPITIMOS (8) GLEZOS_EPITIMOS (9)Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων», τόνισε και αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στην Απείρανθο της Νάξου, είναι γνωστός ως ο Νώλης της Μάχης. «Η μητέρα μου με δίδαξε να μη λέω ψέματα, να έχω άποψη, τη δύναμή μου να την χρησιμοποιώ όχι μόνο αμυνόμενος αλλά και ως υπερασπιστής των αδυνάτων, με δίδαξε τις αντιλήψεις των παιδαγωγών Πεσταλότσι και Μοντεσόρι. Η παιδαγωγική αποτελεί έναν συστηματικό τρόπο μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία, μέσω της απόκτησης παιδείας».

GLEZOS_EPITIMOS (1) GLEZOS_EPITIMOS (3) GLEZOS_EPITIMOS (4)

GLEZOS_EPITIMOS (15)

Στην έναρξη της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο Κορδάτος εκπρόσωπος του συλλόγου Καθαριστριών, εξέθεσε τα αιτήματα εργαζομένων στην καθαριότητα του ΠΘ, οι οποίοι οδηγούνται στην ανεργία, λόγω του κατάπτυστου διαγωνισμού που προβλέπει την πρόσληψη καθαριστριών έως 24 ετών και άγαμες. Δεν θέλουν εργαζόμενους, θέλουν δούλους, την ώρα που ο αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου διπλασιάζεται. Ζητούμε να μας ανανεώσουν τις συμβάσεις, να μη γίνει καμία απόλυση, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών, καμία μείωση μισθού.

GLEZOS_EPITIMOS (13)

GLEZOS_EPITIMOS (12)