KKE_MOZAS
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών: Σε κακή κατάσταση η δομή φιλοξενίας προσφύγων ΜΟΖΑΣ

Ο δημοκρατικός σύλλογος γυναικών καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στο χιλιοβασανισμένο λαό και τις γυναίκες της Συρίας που αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου εδώ και 7 χρόνια και σήμερα βιώνουν την κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας.

Οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου τη Συρία, δεν αποτελούν «αντίποινα» για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της χώρας, ούτε στοχεύουν στην προστασία του συριακού λαού από αυτά, όπως με θράσος ισχυρίζονται οι πρωταγωνιστές της επέμβασης.

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών για το μοίρασμα της πίτας των πηγών και δρόμων ενέργειας, των σφαιρών επιρροής είναι το “φυτίλι” της συντονισμένης στρατιωτικής δράσης που καίει στη γειτονιά μας. Γίνεται με τη στήριξη και την ανοχή των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ και της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.

Καλούμε τις γυναίκες να ξεσηκωθούμε!

Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα. Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, το ΝΑΤΟ έχει απλώσει τα πλοκάμια του με τις βάσεις του θανάτου στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στο Άκτιο, στη Λάρισα, στη Σύρο.

Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι.  Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για το λαό, αλλά παράγοντας εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για αλλαγή συνόρων, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών, με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, το ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο νέο έγκλημα  και συνδιοργανώνουμε  με εργατικά σωματεία και επιτροπές αγώνα  συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ – Αγγλίας – Γαλλίας στη Συρία, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, την Τρίτη 17/4, στις 7:00 το απόγευμα.

 

Υψώνουμε τώρα τη φωνή μας απαιτώντας:

– Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

– Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι ΑμερικανοΝατοϊκές Βάσεις, που αποτελούν ορμητήριο για τα βρώμικα σχέδια εναντίον των λαών της περιοχής μας

– Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

– Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες των γειτονικών λαών, στους χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων του ΝΑΤΟ, ΕΕ.  Γι’ αυτό το λόγο χθες το απόγευμα επισκέφθηκαμε  τις εγκαταστάσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο «Μόζα», όπου προχθές έφθασαν 97 πρόσφυγες, προερχόμενοι από την Ορεστιάδα και τη Λέρο, Σύριοι και Ιρακινοί, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο φιλοξενίας ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.  Δεν έχουν συντηρηθεί τόσο καιρό, δεν έχουν καθαριστεί , δεν έχουν  επισκευαστεί  οι ζημιές, δεν έχουν αλλαχτεί τα βρώμικα στρώματα και δεν  υπάρχουν τα απαραίτητα είδη ιματισμού. Αναγκάζονται να διαμένουν σε δωμάτια περίπου 15 τ.μ., χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό, χωρίς παράθυρο, σε υψηλές θερμοκρασίες 5,6 ακόμη και 7 άτομα, ολόκληρες οικογένειες!

Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και  για ύπαρξη κοριών!

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή των χώρων φιλοξενίας. Να υπάρχουν  τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα των εφήβων, που ήταν το πρώτο θέμα που ζήτησαν να λυθεί.

Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης , τον κάθε  εργαζόμενο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες με την προσφορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς επίσης και είδη σωματικής υγιεινής – καθαριότητας και συγκεκριμένα ( σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, απορρυπαντικά, χαρτιά υγείας , πάνες για τα μωρά, μωρομάντηλα, οινόπνευμα ) που θα συγκεντρωθούν στο χώρο της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης  την Τρίτη 17/4, στις 7:00 το απόγευμα στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

     

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ξεσηκωμό! Καλούμε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να μην πέσει στην παγίδα του εφησυχασμού και της επανάπαυσης, που σκόπιμα καλλιεργούν κυβέρνηση και αστικά κόμματα. Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει δυσβάσταχτο τίμημα για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέα δεινά από τις επεμβάσεις και τους πολέμους τους, που έχουν στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Τώρα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την επίθεσή τους στη Συρία ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Αυτή τη φορά θέλουν δήθεν να προστατέψουν τον συριακό λαό από τα χημικά όπλα. Έχουμε πείρα. Θυμόμαστε και τα ψέματα που είπαν για να κάνουν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τα ψέματα για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τα απανωτά ψέματα για τη Συρία, που ο λαός της ζει το δράμα του πολέμου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς εδώ και 7 χρόνια. Θυμόμαστε όλα τα προσχήματα που αξιοποίησαν ένα προς ένα. Πότε τους έπιανε ο πόνος για τα «δικαιώματα των μειονοτήτων». Πότε ανακάλυπταν «όπλα μαζικής καταστροφής». Πότε σήκωναν τη σημαία της δήθεν «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Κανένας δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βομβαρδισμούς στη Συρία, γιατί εκτός των άλλων φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκει την Ελλάδα σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία. Με την ανάπτυξη των αμερικανονατοϊκών βάσεων από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη-δολοφόνους, όπως το Ισραήλ

Αποτελεί τεράστια κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Δεν νοιάζονται για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Νοιάζονται μόνο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτό δείχνει η ιστορική εμπειρία. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ σημαίνει συμμετοχή στον πόλεμο.

Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός!

Αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας! Να σταματήσει τώρα το μακελειό!

Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στην ανθρωποσφαγή! Δεν επιτρέπουμε η χώρα μας να γίνει ορμητήριο των φονιάδων των λαών, το Αιγαίο να μετατραπεί ξανά σε υγρό τάφο προσφύγων διωγμένων από τους πολέμους!

Όλοι στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργανώνονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Τρίκαλα, Δευτέρα 16/4,  8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Βόλος,  Τρίτη 17/4, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Λάρισα, Τετάρτη 18/4, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα, Τετάρτη 18/4, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία..