ermou
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανοιχτή σήμερα η αγορά. Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι

Ανοιχτά θα είναι σήμερα Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα αλλά και ορισμένα σούπερ μάρκετ με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα και σούπερμαρκετ θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ).

Ειδικότερα ορισμένα σουπερ μάρκετ  θα είναι ανοικτά αλλά ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου & Ν. Ιωνίας προτείνει να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα 11:00 -16:00.

Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι. Κινητοποίηση της Attack Βόλου στον Αγ. Νικόλαο

Η Διοίκηση της ΟΙΥΕ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,  αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στο Εμπόριο την Κυριακή 14 Γενάρη 2018, ημέρα όπου τα καταστήματα θα είναι ξανά ανοικτά σύμφωνα με το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο όπου και θα συμμετάσχουμε  στην απεργιακή κινητοποίηση οι Εμποροϋπαλληλοι του Βόλου .

Στις 14 Γενάρη, για μια ακόμα Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο καλούνται να ξεχάσουν την ημέρα ανάπαυσής τους, να ξεχάσουν τις οικογένειές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους και να προσέλθουν να εργαστούν, διότι έτσι έχουν αποφασίσει οι τοκογλύφοι , η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και οι τοπικοί βουλευτές Μεϊκόπουλος,  Μπαλής,  η Υπουργός Παπανάτσιου κοι μεγάλοι εργοδότες.

Αυτή την Κυριακή 14.1.2018 και μετά από 3 συνεχόμενες Κυριακές το Δεκέμβρη, θα λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες, λόγω των εκπτώσεων, όπως προβλέπει η Μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν.4177/13), την οποία η προδοτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άφησε άθικτη.

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα και την αντίστασή μας να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
  • Είναι νόμοι που καταστρέφουν την οικονομία, τον κλάδο, τους εργαζόμενους.
  • Είναι νόμοι που κάνουν τους εργαζόμενους ακόμα πιο λάστιχο, που εντείνουν την εκμετάλλευση και διευρύνουν την εργασιακή ζούγκλα.

Συμμετέχουμε όλοι στην Απεργία του κλάδου, την ΚΥΡΙΑΚΗ 14.1.2018

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΑΡΓΙΑΣ

 

Κινητοποίηση της Attack Βόλου την Κυριακή στις 10.30 πμ στον Άγ. Νικόλαο

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Μετά τις Κυριακές που τα μαγαζιά παραμείνανε ανοιχτά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων στο όνομα της «καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των καταναλωτών εν όψει εορτών», η ερχόμενη Κυριακή έρχεται να προστεθεί στις 32 Κυριακές του χρόνου με ανοιχτά καταστήματα και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα κληθούν να δουλέψουν ξανά. Ο εμπορικός σύλλογος Βόλου ανακοίνωσε ότι εφόσον θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, τουλάχιστον οι καταναλωτές να επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους από τοπικά καταστήματα και όχι από αλυσίδες και πολυεθνικές. Δεν τσιμπάμε σε τέτοιες ρητορικές που ξεχωρίζουν τα αφεντικά σε ντόπια και ξένα, σε καλά και κακά. Είναι άλλη μια Κυριακή που οι εργαζόμενοι θα θυσιάσουν τις ζωές τους και τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο τους στο βωμό των κερδών των αφεντικών για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πενιχροί μισθοί, η κούραση και η θυσία της προσωπικής τους ζωής είναι παγιωμένη συνθήκη είτε δουλεύουν σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ως Attack Βόλου θεωρούμε ότι η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσία. Λαμβάνει χώρα με φόντο το «κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης» από την κυβέρνηση με τους «θεσμούς» που έρχεται να σημάνει νέα μέτρα με ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στην ενέργεια, περικοπές συντάξεων αλλά και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, βασικού όπλου του εργατικού κινήματος στις κρίσιμες μάχες έχει μπροστά του.

Η λυσσαλέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία  έρχεται να δέσει με τα ελαστικά ωράρια, τα κλεμμένα ρεπό/άδειες, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη υπερεργασία/υπερωρία και τον εργοδοτικό δεσποτισμό στους χώρους δουλειάς. Άλλωστε διαχρονικά το εμπόριο ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών μέτρων. (βλ. ωρομίσθιο, σπαστά ωράρια κ.α)

Την Κυριακή 14/1 δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτή την αντιεργοδτική μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, βροντοφωνάζοντας ότι οι εργατικοί μαχητικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν στο σήμερα να κερδίσουν. Είναι, εξάλλου, πρόσφατη η εμπειρία των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα Publicσε Πάτρα και Καλαμάτα όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν με απάνθρωπους ρυθμούς πάντα με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και με εκφοβισμούς από την εργοδοσία. Πιο συγκεκριμένα εργάζονταν συχνά 12ωρα με αποδοχές 8ωρου, ή και Κυριακές με το κατάστημα κλειστό για «εσωτερικές εργασίες» αλλά και χωρίς ρεπό για να καλύπτουν αυξημένες ανάγκες και να μη γίνονται προσλήψεις από την εργοδοσία.

Μέσα σ΄όλα αυτά οργανωμένα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγές διεκδικώντας τα δεδουλευμένα οι οποίες για 6 εργαζόμενους κερδήθηκαν στο δικαστήριο. Παρ’ όλα αυτά η εργοδοσία των Public αρνείται να δώσει τα ποσά που επιδικάστηκαν και προτείνει μετά απειλών συμβιβασμό.

Η μάχη της Κυριακής λαμβάνει χώρα μετά τη μάχη για απεργιακές κινητοποιήσεις την Παρασκευή 12/1. Οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αρνούνται κάθε αγωνιστικό σχέδιο την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το νέο γύρο επίθεσης με αυταρχικές πολιτικές καταστολής των αγώνων με κάθε μέσο και σε όλα τα μέτωπα, όπως με την καταπάτηση του δικαιώματος της απεργίας μέσω του αντιαπεργιακού νόμου, ή την καταστολή κάθε προσπάθειας σταματήματος της διαδικασίας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσω της ψήφισης του νόμου Κοντονή για το ιδιώνυμο στους αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς και την καταστολή των ΜΑΤ απέναντι σε κάθε αντίδραση.

Οι νικηφόροι κοινωνικοί αγώνες δεν έρχονται με ευχολόγια, ούτε με τις μονοήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις – καρικατούρες των ΓΕΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των πολιτικών δυνάμεων που τις ακολουθούν, οι οποίες μόνο στόχο έχουν την εμπέδωση της απογοήτευσης και την οριοθέτηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο καπιταλιστικά εφικτό «ελέω κρίσης», ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να ριζωθεί η μίζερη αφήγηση πως οι εργαζόμενοι/ες είμαστε ανήμποροι/ες να πετύχουμε σοβαρές νίκες και να ανατρέψουμε ολοκληρωτικά το σαθρό σύμπαν της εκμετάλλευσης! Γι αυτό το λόγο η κινητοποίηση ενάντια στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι απλά μία κινητοποίηση που τυχαίνει να γίνεται λίγο μετά την προσπάθεια κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στις 12/1. Είναι η έμπρακτη εκδήλωση συνέχισης όλων των προηγούμενων αντιεργδοτικών και απεργιακών μαχών και ο μοναδικός τρόπος για να οργανωθεί, να συντονιστεί και να τολμήσει να πάρει θέση ανυποχώρητης μάχης η εργαζόμενη πλειοψηφία, ώστε να πάρει πίσω τον πλούτο που παράγει και τον λυμαίνεται η εργοδοσία!

Συνεχίζουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της  κυριακάτικης αργίας και βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για την υπεράσπιση των ζωών μας. Καλούμε όλους όσους αρνούνται να πασχίζουν ανάμεσα σε ανεργία, επισφάλεια, σπαστά ωράρια και απλήρωτη εργασία να συστρατευτούν στη μάχη να κερδίσουμε στο δρόμο όλα όσα μας κλέβουν!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τις αργίες και τις ζωές μας!

  Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

  • ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους!Κανονικές προσλήψεις, με σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών. Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις & κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.

Καλούμε σε κινητοποίηση – παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στις 14/1 στις 10.30 πμ στον Άγιο Νικόλαο

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια Βόλου